Το Επιβλητικό Μουσείο της Ακρόπολης

Ο Παρθενώνας αποτελεί το σημαντικότερο ορόσημο για την πόλη της Αθήνας. Είναι μάλιστα ένα από τα πιο δημοφιλή μνημεία σε ολόκληρο τον κόσμο, έχοντας φωτογραφηθεί εκατομμύρια φορές. Είναι δείγμα της δημοκρατίας και της εξαιρετικής πολιτικής που εφαρμόστηκε στο παρελθόν στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία. Ο χρυσός αιώνας του Περικλή υπήρξε η περίοδος κατασκευής της Ακρόπολης και εδώ και χιλιετίες έχει επιβιώσει με μεγαλοπρέπεια. Λίκνο της δημοκρατίας, φάρος της ελευθερίας και της ισότητας.

Δίπλα στον επιβλητικό Παρθενώνα πλέον υπάρχει ένα σύγχρονο μουσείο, το μουσείο της Ακρόπολης. Αυτό το μουσείο κατασκευάστηκε πρόσφατα και έχει ήδη αποτελέσει σημείο αναφοράς για κάθε ταξιδιώτη στην πρωτεύουσα της Ελλάδας. Αν βρεθείτε ποτέ στο κέντρο της Αθήνας, είναι μεγάλη ευκαιρία να ακολουθήσετε τις οδηγίες και να φτάσετε στο μοντέρνο μουσείο της Ακρόπολης.

Εκεί θα βρείτε μία εξαιρετικά μεγάλη συλλογή από εκθέματα, τα οποία αποτυπώνουν τις ανασκαφές που έλαβαν χώρα στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη όλα αυτά τα χρόνια. Στο ίδιο σημείο βρίσκονται και οι Καρυάτιδες, όσες δηλαδή υπάρχουν στον ελληνικό χώρο και δεν έχουν μεταφερθεί στο Λονδίνο και το Βρετανικό Μουσείο. Εάν ζητήσετε μία ξενάγηση στο χώρο του μουσείου, θα πληροφορηθείτε εκτενώς σχετικά με το κάθε έκθεμα και θα μπορέσετε να κατανοήσετε πλήρως τον τρόπο ζωής στην αρχαία Αθήνα.

Το μουσείο αισθητικά είναι εξαίσιο, με μεγάλα παράθυρα που καλύπτουν όλη την περίμετρό του. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζεται η σύνδεσή του με τον ίδιο τον Παρθενώνα. Οι επισκέπτες του μουσείου έχουν τη δυνατότητα να κοιτάζουν έξω και να θαυμάζουν αυτό το ιδιαίτερο ορόσημο της Αθήνας. Την ίδια ώρα, οι τζαμαρίες επιτρέπουν στο φυσικό φως του ηλίου να μπαίνει άπλετο στο χώρο και να λούζει τα εκθέματα. Το αποτέλεσμα πραγματικά κόβει την ανάσα!

Στον εξωτερικό χώρο του μουσείου, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τον καθαρό αέρα μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, γεμάτο από πράσινο και θυμίζοντας κάτι από τα περασμένα χρόνια. Γιατί όχι; Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα πικ νικ στο μουσείο ή να επιλέξετε κάποιο ρόφημα ή σνακ από το κυλικείο και να το απολαύσετε στο γρασίδι. Η αίσθηση είναι πραγματικά μοναδική.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί το γεγονός ότι στο μουσείο λαμβάνουν χώρα αρκετές εκθέσεις με εποχικό χαρακτήρα. Επίσης, τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά και να πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και παιχνίδια. Μέσα από αυτές τις διαδραστικές δραστηριότητες, τα παιδιά γνωρίζουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και γίνονται κοινωνοί των πιο σημαντικών ιδεών στον πλανήτη.

Υπάρχουν ειδικά τμήματα για ενηλίκους, οι οποίοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν περισσότερα για την Ακρόπολη, αλλά και για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό που άνθισε γύρω από αυτή την περιοχή. Είτε ντόπιοι είτε επισκέπτες στην Αθήνα μπορούν να ενημερωθούν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διενεργούνται κάθε εποχή στο μουσείο της Ακρόπολης.

Αν και είναι πολύ όμορφη η ξενάγηση στο μουσείο της Ακρόπολης την ημέρα, εντούτοις κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη μαγεία του Παρθενώνα υπό το φως των αστεριών. Ο Παρθενώνας φωτίζεται γλυκά από το φεγγάρι, τα αστέρια αλλά και από τον διακριτικό φωτισμό που έχει εγκατασταθεί τριγύρω. Είναι η ιδανική στιγμή για φωτογραφίες και για ονειροπόληση!