Ταξιδεύοντας στον Κόσμο Μέσα από τα Μουσεία

Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο πλούτος των πολιτισμών που έχουν αναπτυχθεί στον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια. Έλληνες, Ρωμαίοι, Κινέζοι, Αιγύπτιοι και Ινδοί είναι ορισμένοι μονάχα από τους λαούς που μπορούν να περηφανεύονται για τον σπουδαίο τους πολιτισμό, για την ιστορία και για την παγκόσμια κληρονομιά που άφησαν για τις επόμενες γενιές. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι δε γνωρίζουν καν λεπτομέρειες για αυτούς τους πολιτισμούς. Αντηχούν στα αυτιά τους ως κάτι μακρινό και πραγματικά απόκοσμο. Δεν είναι δυνατόν να ταξιδέψει κάποιος σε όλα τα μέρη της γης εύκολα, άλλωστε. Άρα πώς είναι δυνατόν να γίνει κοινωνός αυτών των πολιτισμών;

Η απάντηση δίνεται μέσα από τις διάφορες διεθνείς εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στον κόσμο. Τα μουσεία παγκοσμίως έχουν γίνει αποδέκτες πολιτισμών και συνεπώς διοργανώνουν διάφορες εκθέσεις από όλα τα μέρη του κόσμου. Έτσι, ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στην άλλη άκρη της γης και να γνωρίσει έναν μυστηριώδη και σαγηνευτικό πολιτισμό, υπάρχει η λύση. Συγκεκριμένα, μέσα από μία ευχάριστη επίσκεψη σε κάποιοι μουσείο, είναι δυνατόν να γνωρίσει ο καθένας μας εξαιρετικούς και άγνωστους μέχρι τώρα πολιτισμούς.

Χωρίς τη μαγεία των μουσείων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, οι γνώσεις μας για τους μακρινούς πολιτισμούς θα ήταν εντελώς περιορισμένες. Δεν θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε την σημασία των διαφόρων λαών στην παγκόσμια ιστορία. Ακόμη κι αν βλέπαμε κάποιο ιδιαίτερο ορόσημο μακριά από τη χώρα μας ή ακόμη και εκτός της ηπείρου της οποίας είμαστε μέρος, πολύ πιθανόν να μην το αναγνωρίζαμε. Φανταστείτε πώς θα νιώθατε αν κάποιος από το Μεξικό ή από την Ινδία δεν αναγνώριζε τον Παρθενώνα!

Γι’ αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε την επαφή με το παρελθόν με όποιον τρόπο μπορούμε και η γνωριμία μας με τους άγνωστους πολιτισμούς μπορεί να γίνει μέσα από την επίσκεψή μας σε εκθέσεις μουσείων. Το μουσείο δεν είναι ένας άγονος, βαρετός τόπος όπου κάποιοι συσσώρευσαν εκθέματα χωρίς καμία ουσία. Αντιθέτως, το μουσείο μπορεί να αποτελέσει έναν μαγευτικό τόπο. Είναι το μέρος που ζωντανεύει τους πολιτισμούς και την αρχαία ιστορία.

Τα μουσεία έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να προστατευτεί η σπάνια εθνική κληρονομιά κάθε τόπου. Ταυτόχρονα όμως διοργανώνουν διεθνείς εκθέσεις, όπου όλοι μπορούν να θαυμάσουν εκθέματα παγκοσμίου φήμης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε πως η ανταλλαγή πολιτισμικών και πολιτιστικών στοιχείων αποτελεί κινητήριο δύναμη στην σύγχρονη εποχή και την παγκοσμιοποίηση. Χωρίς την ύπαρξη των μουσείων, δεν θα ήταν δυνατή η αναβίωση τόσων σπουδαίων πολιτισμών, οι οποίοι κινδυνεύουν να πέσουν στη λήθη και να χαθούν από το μυαλό και το υποσυνείδητό μας.

Πολλές φορές αξίζει να ρίχνουμε μία ματιά στο παρελθόν, να αναγνωρίζουμε οτιδήποτε σημαντικό στην ιστορία παγκοσμίως και να συνειδητοποιούμε την πραγματική μας υπόσταση. Δίχως αυτογνωσία και χωρίς την απαιτούμενη πληροφόρηση για την παγκόσμια ιστορία και τους εξέχοντες πολιτισμούς που αναδύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, η σκέψη μας δεν μπορεί ποτέ να είναι αντικειμενική και μεστή. Επομένως, η επίσκεψη στα μουσεία και μάλιστα κατά τη διάρκεια διεθνών εκθέσεων ενδέχεται να μας ωφελήσει πολύ περισσότερο από όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ!