Μουσεία στην Ελλάδα και η Αίγλη τους

Τα μουσεία είναι οι χώροι όπου φυλάσσεται με ευλάβεια η ιστορία ενός έθνους με βάση τα ευρήματα που έχουν βρεθεί μετά από ανασκαφές snabblån. Δίνουν στοιχεία για την καταγωγή, την προέλευση και τα ιστορικά γεγονότα που έχουν διαδραματιστεί μέσα από την πάροδο των αιώνων.

Μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την διαδικασία και την εξέλιξη των τεχνών αλλά και τον πολιτισμό. Είναι ουσιαστικά τα μόνα απτά στοιχεία που διαθέτουμε για την καταγωγή αλλά και για την προσπάθεια του ανθρώπου και τον τρόπο που λειτουργούσαν ως οργανωμένες κοινωνίες. Το παρελθόν καθρεφτίζεται στο παρόν αλλά και το μέλλον του κάθε ανθρώπου και επιβεβαιώνει πανηγυρικά την λαϊκή έκφραση που υποστηρίζει ότι όποιος δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν μπορεί να κατανοήσει το παρόν του, αλλά και να δημιουργήσει ένα λαμπρό μέλλον.

Πολλά από τα ευρήματα που πλέον που μπορεί κάποιος να θαυμάσει στα μουσεία του τόπου του έχουν ανακαλυφθεί τυχαία, χωρίς να έχει προγραμματιστεί κάποια ανασκαφή. Μικρά αγάλματα, αμφορείς αλλά και προτομές είναι εκείνα που έχουν κατά καιρούς ανακαλυφθεί τυχαία σε κάποια ιδιωτική περιουσία και ευτυχώς έχουν δοθεί στην αρχαιολογική υπηρεσία για να μπορούμε να τα θαυμάσουμε. Τα μουσεία και ειδικότερα τα καινούργια κτίρια διαθέτουν χώρους που μπορούν να συντηρήσουν και να επαναφέρουν τα ευρήματα στην αρχική τους κατάσταση. Μπορούν ακόμη να τα διαφυλάξουν σε ειδικούς χώρους που τα προστατεύουν από την ρύπανση αλλά και από την έντονη ηλιοφάνεια.

Τα μουσεία στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα έχουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, που αποδεικνύουν την ύπαρξη του πολιτισμού κάθε περιοχής της χώρας ως και 4000 χρόνια πριν. Το μουσείο κυκλαδικής τέχνης μας δείχνει φόρμες αλλά και στοιχεία του τρόπου ζωής που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι αλλά και τα πρώτα διώροφα και τριώροφα σπίτια. Μάλιστα μέσα από αυτά παίρνουμε πληροφορίες για τον περιβάλλον αλλά και τα τυχόν γεωλογικά φαινόμενα που μπορεί να υπήρχαν σε κάποια περιοχή.

Το αρχαιολογικό μουσείο θεωρείται ένα από τα πιο πλούσια σε ευρήματα μουσείο που έχει αρχαιολογικά ευρήματα από κάθε χώρα, τα οποία κατά καιρούς έχουν βρεθεί ή έχουν δοθεί με την έγκριση των αντίστοιχων χωρών.

Το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας είναι ανοιχτό στο κοινό σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας και διαθέτει ξεναγούς, που μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στους επισκέπτες.

Στην Αθήνα, την μητρόπολη του πολιτισμού, μπορεί κανείς να επισκεφτεί πολλά μουσεία σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Ο αριθμός των μουσείων είναι είκοσι και μάλιστα μπορεί κάποιος να τα συναντήσει στην πορεία του, απλά απολαμβάνοντας τον περίπατό του στο κέντρο της πόλης.

Τέλος, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκεται κάτω από την σκιά του Παρθενώνα και απέναντι από το Ηρώδειο, το ανοιχτό αρχαίο θέατρο που έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς λαμπρές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου. Το μουσείο της Ακρόπολης είναι βραβευμένο από παγκόσμιους οργανισμούς για την κατασκευή του αλλά και για την συντήρηση των αρχαιοτήτων. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι παρά πολύ προσιτές και μάλιστα συγκαταλέγονται στα πιο οικονομικά εισιτήρια μουσείων στον κόσμο, αφού ο στόχος είναι η επαναλαμβανόμενη προσέλευση του κοινού σε αυτά, παράλληλα προσφέροντας δρώμενα σε παιδιά και ενήλικες. Τα μουσεία είναι ο καθρέφτης πολιτισμού μιας χώρας τιμώντας έτσι την καταγωγή, την γνώση και την Ιστορία που πρέπει κατά καιρούς να υπερασπιστεί snabblån utan ränta.