Γιατί οι Ντόπιοι Πρέπει να Επισκεπτόμαστε τα Μουσεία της Πατρίδας Μας

Πολύ συχνά επισκεπτόμαστε στις διακοπές μας τα μουσεία μίας άλλης χώρας. Όταν όμως έρχεται η στιγμή να κάνουμε εσωτερικό τουρισμό, τότε δεν έχουμε την ίδια προθυμία ώστε να ανακαλύψουμε τις ομορφιές του δικού μας πολιτισμού. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία και το παρελθόν της πατρίδας μας. Δεν είναι λογικό να αφήνουμε τους επισκέπτες των άλλων χωρών να γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες κι από εμάς τους ίδιους, σε σχέση με τον πολιτισμό μας.

Ποια είναι τα οφέλη της εξερεύνησης των μουσείων της δικής μας χώρας; Για ποιο λόγο πρέπει να γνωρίσουμε τον πλούτο των ευρημάτων και να έρθουμε σε επαφή με τους δικούς μας θησαυρούς; Τι είναι αυτό που θα ανακαλύψουμε, εάν πράγματι ασχοληθούμε με τα σπουδαιότερα μουσεία της χώρας μας;

Ένας Ξεχωριστός Κόσμος Αναδύεται Μπροστά μας

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσουμε πραγματικά τον πολιτισμό μας. Είναι ο πιο σημαντικός κρίκος που μας συνδέει με το παρελθόν και τους προγόνους μας. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε τον πλούτο της δικής μας πατρίδας και να εκτιμήσουμε τον πολιτισμό και τα ιδιαίτερα στοιχεία του παρελθόντος των άλλων χωρών που επισκεπτόμαστε. Φανταστείτε να σας ρωτήσει κάποιος για την περιοχή όπου διαμένετε και να μη γνωρίζετε να του απαντήσετε κάτι ευρέως γνωστό. Δε θα νιώσετε άσχημα για την άγνοιά σας; Το ίδιο συμβαίνει και με την περίπτωση του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

Υπάρχουν αρκετές πηγές πληροφοριών για τον πολιτισμό και το ιστορικό παρελθόν της χώρας μας. Για παράδειγμα, υπάρχουν μουσεία που καταπιάνονται με τη ναυτιλία, τον πόλεμο, την αρχαιότητα σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδος, την λαϊκή παράδοση και πολλά ακόμη. Ως εκ τούτου, υπάρχουν απεριόριστα πράγματα για να εξερευνήσουμε. Η γνώση δεν περιορίζεται σε μερικές μονάχα πτυχές της ιστορίας και του παρελθόντος.

Ενισχύεται το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας μέσα από τον εμπλουτισμό των γνώσεων σε σχέση με το ένδοξο παρελθόν. Δε νιώθετε υπερήφανοι γνωρίζοντας πως στη χώρα μας γεννήθηκε η δημοκρατία και αναπτύχθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες; Υπάρχουν αρκετά ακόμη πράγματα για τα οποία μπορείτε να νιώσετε εξίσου υπερήφανοι. Αρκεί να τα ανακαλύψετε, φυσικά!

Πέρα από όλα τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα της επίσκεψης των ντόπιων στα μουσεία της χώρας τους, υπάρχει πάντοτε και ο οικονομικός παράγοντας. Όλα τα μουσεία χρηματοδοτούνται εν μέρει από το κράτος, αλλά πάντοτε χρειάζονται οικονομική ενίσχυση. Γι’ αυτό το λόγο και είναι απαραίτητη η ένεση αυτή στην τοπική οικονομία. Μάλιστα, όταν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι τα μουσεία αποτελούν έναν φάρο πολιτισμού, τότε είναι απαραίτητη η συνέχιση της ύπαρξής τους. Μέσα από την οικονομική μας ενίσχυση, τα μουσεία συνεχίζουν να υπάρχουν και να μεταδίδουν τον πολιτισμό μας στους επισκέπτες της χώρας μας από άλλους προορισμούς. Κάτι αντίστοιχο κάνουν κι εκείνοι με τα δικά τους μουσεία, εξάλλου.

Όπως εύκολα κατανοεί κάποιος, είναι ζωτικής σημασίας η ενασχόληση με τον πολιτισμό και με το παρελθόν ενός τόπου. Αντί να αναλώνεστε σε επισκέψεις σε κάθε μέρος του πλανήτη, λοιπόν, θα ήταν εξίσου σημαντικό να ξεκινήσετε σήμερα κιόλας μία προσπάθεια ενημέρωσης για την δική μας ιστορία μέσα από τις επισκέψεις στα τοπικά μουσεία!